Retten Hummus er en klassisk forret eller snack, som ofte serveres sammen med friskbagt brød.
Hummus kan laves på mange forskellige måder og i mange forskellige variationer, hvoraf rødbedehummus er en af de mange lækre opskrifter.
Hummus er en populær ret i store dele af verden, men retten stammer oprindeligt fra Mellemøsten, og er en vegetarisk og vegansk ret med masser af protien i.
Hummus
Ordet hummus er arabisk og betyder “kikært”. Den klassiske hummus er en kikærtepure og selvom mange påstår at hummus stammer fra Mellemøsten, vides det ikke præcis, hvem der er ophavsmand bag hummus. Kikærter til madlavning har eksisteret i mere end 10.000 år og var bl.a. en delikat spise i det antikke Rom. Første gang vi historisk set, støder på ordet “hummus”, er i det 13. århundrede, hvor ægypterne spiser hummus.
Kikærter er en bælgfrugt der dyrkes mange steder, primært dyrkes kikærter i det vestlige Asien og Middelhavsområdet. Der findes forskellige sorter af kikærter. De sorter der dyrkes i Middelhavsområdet, giver store og lyse kikærter, mens de sorter der dyrkes i Asien giver mindre og mørkere ærter. Danmark importerer primært kikærter fra Tyrkiet, der er 5. største producent på verdensplan. Når kikærterne har været en populær spise i så mange år, er det fordi de er rige på proteiner og også indeholder både kalium, A-, B-, og C-vitaminer.
I denne udgave af hummus er rødbede tilsat. I Danmark forbinder vi rødbede med syltede rødbeder og som en del af en rodfrugtblanding. Rødbede kan fås hos stort set enhver grønthandler i Tyrkiet, men tyrkerne er ikke så kreative med at bruge rødbeden i madlavningen. I Tyrkiet ser man typisk rødbede blive brugt som syltede rødbeder, som rødbede tzatziki og Salgam. Salgam er en populær fra provinsen Adana, det er en gæret drik som består af blandt andet rødbede, lilla gulerod, majroe og radise.
Smagen af Rødbedehummus
Hummus er en populær spise og der findes også alverdens udgaver af retten, hvert land, hver egn og hver husmor har sin variation. En klassisk hummus lavet i Tyrkiet, består typisk af kikærter, tahin, olivenolie, hvidløg og citronsaft, smagt til med salt og spidskommen. Ved at tilsætte rødbede til den klassiske hummus, tilføres mere sødme, konsistensen bliver lettere og hummusen tager farve fra rødbeden.
I en rødbedehummus får man et godt mix af sødt, salt og syrligt, hvilket gør at retten fungerer fint som tilbehør, men også sagtens kan fungere som en enkeltstående ret med noget lækkert brød som tilbehør.
Rødbedehummus opskrift
45 min 4-6 personer
INGREDIENSER
200 gram rødbeder
1 ds. kikærter eller 125 gram tørrede kikærter
1 spsk. tahin
1-2 fed hvidløg
Saften fra 1 citron
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
Spidskommen
FREMGANGSMÅDE
Tænd ovnen på 200 grader. Skræl rødbederne, skær dem i tern og pak dem ind i staniol. Bag rødbedetern i ovnen ca. 30 min eller til de er møre.
Lad rødbedeternene køle af inden de blendes sammen de øvrige ingredienser, smag til med salt spidskommen og evt. lidt peber.
OBS! Bruges der tørrede kikærter, skal du være opmærksom på at kikærterne skal udblødes i rigeligt vand, i 8-10 timer inden de koges. Kikærterne skal koges i 45-60 minutter i rent og usaltet vand. Anvend kikærterne i afkølet tilstand.
Serveringsforslag
Server den færdige rødbedehummus sammen med lavaş brød og nyd den som en enkeltstående ret, eller lav den som en del af flere tyrkiske mezer (tyrkiske forretter). Rødbedehummus er desuden et godt alternativ til smør i en sandwich. Eller brug din hjemmelavede hummus med rødbede som dip til alle slags grønsagsstænger.
[…] enkeltstående ret, eller lav den som en del af flere tyrkiske mezer (tyrkiske forretter). F.eks. rødbedehummus og […]
[…] enkeltstående ret, eller lav den som en del af flere tyrkiske mezer (tyrkiske forretter). F.eks. rødbedehummus og […]
[…] brød gerne i sammenspil med flere forskellige tyrkiske mezze retter (tyrkiske forretter). F.eks. rødbedehummus og […]
[…] På udkig efter en anderledes Hummus? Se opskriften på rødbedehummus her. […]